tisdag 14 oktober 2008

Mat i jakttider

Så här i älgjaktstider kan det ju passa bra med ett litet receptförslag signerat vår okrönte kockkung:

Chrilles älgfärspirog
(4 pers)

Fyllning
500 g malet älgkött
2 st gul lök, hackad
1 liter färsk svamp (helst kantareller. Givetvis går konserverad bra också)
2 msk smör
1 1/2 dl grovhackad syltlök
1 dl finklippt persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl chilisås
1/2 dl tomatpuré
1 tsk timjan
salt, peppar


Deg
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
7 1/2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling


Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll på mjölken och låt den bli ljummen. Häll den över jästen och rör ut den, tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i 30 minuter.

Fräs lök och svamp i smör. Blanda i älgfärsen och låt den fräsa en stund. Tillsätt syltök, persilja, vitlök, chilisås, tomatpuré och timjan. Smaka av med salt och peppar.
– Nymalen svartpeppar ska det vara, säger Christer från köket.

Därefter brukar det bli lagom att se till degen igen. Kavla ut den till en bakplåts storlek.
– Glöm inte att skära av en liten bit till dekoration. Det ska vara gott för ögat också, tipsar Christer.

Han lägger degen på baklplåtspapper.
–Älgfärsröran ska sedan placeras som en liten ås i mitten av degen. Nyp ihop den i ändarna och dra den lite omlott tvärsöver, säger han och det ser lika enkelt ut som det låter.
Vänd försiktigt på pirogen så att skarven hamnar nedåt. Kavla ut de sparade degbitarna till fyra remsor.
– Här ska den konstnärliga friheten råda, säger han och snurrar degremsorna till fina skruvar och placerar dem på pirogen.
Pensla pirogen med uppvispat ägg och grädda i 200° i 25 minuter.
– Den ska anta en gulbrun färg. Servera tillsammans med en fräsch grönsallad. I glaset passar såväl ett ljust öl som ett mustigt rödvin. Smaklig spis!