måndag 5 september 2011

»John Bauers skogar« arbetas om


De senaste dagarnas avslöjande om Terje Hellesøs bildmanipulationer har chockat oss. Vi är ledsna. Bedrövade. En känsla som gör att vi tvingats omrevidera vår boksatsning kring John Bauers skogar.

Boken som var planerad för utgivning i början av november är i slutarbetningsfasen. När nu avslöjandena och sedermera erkännandet kring Terjes naturbilder framkom har vi beslutat att vi lyfter ut såväl Malin som Terjes bilder ur boken och genomför projektet helt själva. Det vill säga med bilder av Mats Andersson och texter av David Söderlind.

Vi känner oss trygga i att bokens idé är starkare än de enskilt medverkande fotograferna och att Mats bilder står på egna ben, även om vi tvingas sänka omfånget i antal sidor på boken något. Det här ett stort projekt som vi investerar mycket såväl tid som pengar i. Vi vill inte på något sätt riskera att samtalen kring boken handlar om andra saker än de fantastiska miljöerna där John Bauer hittade inspiration till sina målningar.

Vår ambition är att boken ska komma ut som planerat, det vill säga i samband med Mats Anderssons föreläsning på Vårgårda Naturfotofestival 4 november.


Om »John Bauers skogar«
Det här är historien om John Bauer, född 1882 i Jönköping.
Historien om hur han blir en av Sveriges mest kända och karaktäristiska konstnärer. Historien om hur han – med skissblocket under armen – fann motiven i skogarna runt Jönköping.
Men framförallt är det här historien om John Bauers Skogar – ett sekel senare.
John Bauers skogar, inspiration och motiv fångade med kameran.
John Bauers arv förvaltat med dagens teknik.


Bilder av Mats Andersson
Texter av David Söderlind