torsdag 21 februari 2008

Rökutveckling på Enkelt

Redan i trappan till våning två kunde den anas.
Väl uppe slår den emot mig som en orkanvind från Hebriderna. Rökdoften.



Ingen tvekan alltså om att det var Ardbeg som stod på programmet när Enkelt hade premiär för sina dryckesprovningar. Fyra sorters rökig whisky när den är som bäst; enligt entusiasterna.
Vi hade den stora förmånen att både jobba (fotouppdrag) och prova whisky samtidigt.

Förutom Enkelts erfarne whiskyfantom Anders Ledhagen var Christina Nordlöf som arbetar som Brand Ambassador för Glenmorangie & Ardbeg på plats. Hon är en av Sveriges främsta whiskykännare och en flitigt anlitad dryckesföreläsare.

Temat för kvällen var Ardbeg & Smakbitar. Denna närmast mytomspunna, rökiga Islay-whiskyn kombinerades med spännande smårätter. Som den fantastiska parmesansoppan med tryffelolja som lyfte Ardbeg 10 y till nya höjder. Eller miniostbrickan som förgyllde Ardbeg Lord of the Isles.
Vi som tycker att rökig whisky är lite väl tuff uppskattade verkligen matinslagen som utvecklade smakerna. De rutinerade Ardbegkännarna i sällskapet menade dock att whiskyn är bra som den är. Punkt slut.

En heltrevlig kväll som gav nya smakupplevelser i rökens tecken var det hur som helst.
Att sambon i morse sedan konstaterade att min andedräkt påminde om blöt, gammal grillkol får väl närmast betraktas som en förkalkylerad bieffekt.

Inga kommentarer: